Nyt on toimintaterapeutin tutkimukset takanapäin, ja tuloksetkin saatu. Totesi pojalla aistiyliherkkyyden joka näkyy vahvimmin tuntoaistissa, maku ja hajuaistissa myös yliherkkyyttä. Toimintaterapeutti kertoi lisäksi havainneensa pojan keskikehon hallinnassa ongelmia ja jotain lihasjäntevyys ongelmia, niitä ei kuitenkaan tarkemmin tutkittu. Mutta selvästi motoriikassakin pulmaa, kuten ollaan tässä jo tiedetty vuosikaudet.

Kun tt kertoi aistiyliherkkyydestä, välillä meinasi kyllä tulla kieltämättä tippa linssiin. Vaikka olen epäillyt pojalla tätä jo jonkin aikaa, ja ottanut selvää asioista, väistämättä tuli siellä häntä kuunnellessa SYYLLISYYS... niin monta asiaa olisi pitänyt tehdä toisin, JOS OLISI VAIN TIENNYT MISTÄ ON KYSE! Tässä on kuitenkin 9 vuotta taisteltu lapsen kanssa näistä iänikuisista pukemisista, syömisistä, henkilökohtaisen hygienian hoidosta ym.. Varmaan jatkossakaan ei tule helppoa olemaan, mutta nyt ainakin OSAA SUHTAUTUA toisellalailla.

Kun hän kertoi kuinka erilainen todellisuus aistiyliherkkyyslapsilla on, ja antoi esimerkkejä, kyllä sai nieleskellä itkua kun ajattelee kuinka paljon PÄIVITTÄIN lapsella on sellaista kuormitusta mitä ei muilla ole, mutta mitä ei parhaalla tahdollakaan pysty poistmaan. Ihmekös iltaisin on pieni ihminen usein aika herkillä ja ärtyisä, koko päivän on pitänyt kestää aistikuormitusta.. ja kun ei lapsi edes itse tajua mistä on kyse =/

Meillä oli palaveri toimintaterapeutin ja lastenpsykiatrin kanssa. Molemmat olivat yhtä mieltä siitä, että vaikka tämä aistiyliherkkyys selittääkin pojan käytöksestä osan, ei tämä ole kuin osa hänen ongelmiaan. Vielä puuttuu monta palaa. He olivat yksimielisiä (johon yhdyn täysin) että pojalla on todella paljon aspergeriin viittaavia piirteitä, jumiutumista, sosiaalisia ongelmia, motorisia vaikeuksia, erikoinen puhetapa/tyyli ym. Ja kuitenkin 70% autisminkirjon häiriöisistä kärsii myös aistiyliherkkyyksistä, joten tämäkin saattaa olla vain yksi pala aspergeria. Niinpä he vievät asian eteenpäin kuntoutustyöryhmään, ja jos siellä menee läpi (kuulemma 99%varmaa) poika pääsee lasten neurologin tutkimuksiin. Aikaa tässä voi siihen kulua puolisen vuotta, mutta pääasia että päästään VIHDOIN asian ytimeen, eli tutkimaan aspergeria!

Olen hyvin -hyvin- helpottunut, asiat etenee ja oikeaan suuntaan =)